Home » Știință » Un fenomen neașteptat a fost detectat în atmosfera unei exoplanete ciudate

Un fenomen neașteptat a fost detectat în atmosfera unei exoplanete ciudate

Fenomenul de aură pe Venus (stânga) și Pământ (dreapta). Credit foto: C. Wilson/P. Laven/ESA
Publicat: 08.04.2024

O exoplanetă cunoscută printre astronomi pentru condițiile sale infernale tocmai a fost observată în timp ce a produs unul dintre cele mai spectaculoase fenomene văzute vreodată în atmosfera Pământului.

La mare înălțime printre norii exoplanetei numite WASP-76b, astronomii au găsit dovezi pentru fenomenul cunoscut drept halou sau aură. Acesta nu a mai fost observat până acum în afara Sistemului Solar, fiind văzut doar pe Pământ și Venus.

Fiind compus dintr-o serie de inele concentrice în jurul unui punct luminos, acest fenomen spectaculos are nevoie de condiții speciale pentru a se forma. Lumina trebuie să strălucească printr-o ceață de picături sferice care sunt mai mult sau mai puțin de aceeași dimensiune.

Un fenomen misterios detectat pe WASP-76b

Faptul că fenomenul a fost detectat pe WASP-76b ne poate spune foarte multe despre atmosfera misterioasă de pe această planetă foarte ciudată, transmite ScienceAlert.

„Există un motiv pentru care niciun halou nu a fost văzut în afara Sistemului Solar; asta pentru că are nevoie de condiții foarte speciale”, a spus astronomul Olivier Demangeon, de la Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia.

„Mai întâi, ai nevoie de particule atmosferice aproape perfect sferice, complet uniforme și suficient de stabile pentru a fi observate mai mult timp. Steaua din apropierea planetei trebuie să strălucească direct înspre aceasta, cu observatorul – în cazul de față Cheops – orientat perfect”, a continuat Demangeon.

WASP-76b, una dintre exoplanetele favorite ale astronomilor

WASP-76b este printre exoplanetele favorite ale astronomilor. Aceasta orbitează o stea puțin mai mare decât Soarele și este aflată în constelația Pești, la aproape 640 de ani-lumină depărtare de Pământ. Orbita în jurul stelei este incredibil de scurtă: durează doar 1,8 zile. Asta înseamnă că exoplaneta este extrem de fierbinte, temperaturile de zi ajungând la 2.400 de grade Celsius; adică suficient încât să vaporizeze fierul.

De altfel, exoplaneta are nori de fier în atmosfera sa pufoasă. WASP-76b are 90% din masa lui Jupiter, dar este de aproape 185% mai mare.

Astronomii au observat un exces de luminozitate

Este una dintre cele mai observate lumi din galaxie. Iar acum, cu ajutorul satelitului Cheops de la Agenția Spațială Europeană (ESA), astronomii au observat un exces de luminozitate în terminatorul estic, adică linia ce marchează granița dintre noapte și zi.

„Aceasta este prima oară când o schimbare atât de bruscă a fost detectată în luminozitatea unei exoplanete. Descoperirea ne face să credem că această strălucire neașteptată ar putea fi cauzată de o reflecție puternică, localizată și anizotropă – efectul de aură”, a mai spus Olivier Demangeon.

Un studiu despre descoperire a fost publicat în jurnalul Astronomy & Astrophysics.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fenomenul care ar putea împărți Himalaya și Tibetul în două bucăți

„Biserica Diavolului”, peștera din Finlanda în care există un fenomen vindecător

Telescopul Spațial James Webb a detectat lumină pe o planetă asemănătoare Pământului

NASA a detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase